Fråga 2021/22:474 Samordningen av pandemihanteringen mellan Sverige och Norge

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Spridningen av coronaviruset har tagit ny fart i Norden liksom i världen i stort. Utvecklingen är mycket bekymmersam och ger skäl för återinförda liksom nya åtgärder för att hejda smittspridning. Särskilt viktigt är att påskynda vaccinationen av befolkningen och att framgångsrikt arbeta med testning och smittspårning.

Vaccination mot covid-19 ger ett gott skydd mot att bli svårt sjuk eller dö i covid-19. Vaccinationen minskar också smittspridningen. Nu finns dock en stor oro och osäkerhet om den nya omikronmutationen. Det finns tecken som tyder på att denna virusvariant är mer smittsam än tidigare dominerande varianter.

I syfte att begränsa ökad smittspridning är det som sagt mycket viktigt med testning och smittspårning. Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan länge alla som vistats i ett land utanför Norden att testa sig för covid-19 snarast möjligt efter ankomst till Sverige. Nu finns också särskilda rekommendationer för personer inresande från länder i södra Afrika.

Vårt grannland Norge har precis skärpt sina inreseregler. Alla som reser in i Norge måste testa sig vid gränsen eller senast inom 24 timmar efter inresa, vilket också nu gäller fullvaccinerade. Gränspendlare är dock undantagna, vilket är positivt. Det är viktigt att de problem som drabbat människor och företag i gränsbygden under pandemin undviks. Arbetsmarknaden i exempelvis Svinesundsregionen är gränsöverskridande och måste fungera också i kristider. När pandemisituationen nu förvärras är det viktigt att samordningen mellan Sverige och Norge fungerar mycket bättre än hittills under pandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vad gör statsrådet för att säkerställa att samordningen mellan Sverige och Norge av pandemihanteringen fungerar bättre än vad den hittills gjort och för att undvika en upprepning av de allvarliga problem som drabbat människor och företag i gränsbygderna tidigare under pandemin?