Fråga 2021/22:473 Användning av ryggbedövning vid förlossning

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sedan början av 70-talet har användningen av epiduralbedövning som smärtlindring vid förlossningar ökat varje år, med undantag för en period i början av 80-talet då det tillfälligt sjönk.

I en ny rapport från Socialstyrelsen noteras att 43 procent av landets förlossningar använder epiduralbedövning. För förstföderskor är den siffran 64 procent och för omföderskor 28 procent.

När man tittar på användningen av epiduralbedövning regionalt finns det stora skillnader.  Under 2020 var andelen förlossningar med bedövning som lägst i Värmland med 25 procent, och som högst i Uppsala med 63 procent.

Socialstyrelsen noterar viss skillnad mellan kvinnor utifrån utbildningsnivå, i övrigt presenteras inget ytterligare i underlaget om varför skillnaderna är så stora.

Att vi får en mer jämlik vård över landet är angeläget. För att nå det vill vi bland annat se en nationell strategi när det kommer till förlossningsvård.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt arbetar ministern med att nå en jämlik förlossningsvård, och hur ser ministern på att användningen av epiduralbedövning ser så olika ut i landets regioner?