Fråga 2021/22:466 Metria AB

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

För över fyra år sedan, den 20 juni 2017, röstade riksdagen ja till att sälja det statliga bolaget Metria AB, som har sitt huvudkontor i Gävle. Vid beslutet om försäljning gjordes bedömningen att Metria kan utvecklas med en aktiv och skicklig ägare som har motsvarande verksamhet som kärnverksamhet.

Metria har under en rad år haft svårigheter att få tillräcklig lönsamhet. I den senaste kvartalsrapporten redovisas att Metria de första tre kvartalen 2021 levererat ett historiskt starkt resultat: ”Efter tre framgångsrika kvartal går vi nu in i årets sista kvartal med en stärkt position och lönsamhet. Vi har ett erbjudande som ligger i linje med våra kunders behov och en tydlig uppgift att hjälpa dem till smartare, säkrare och grönare beslut. Vi är väl positionerade, har insikt i de möjligheter som uppstår och kan därigenom fortsätta växa och förbättra lönsamheten.”

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att nu vidta utifrån riksdagens beslut 2017 och senaste ekonomiska rapporter för att effektuera riksdagens beslut 2017 att sälja Metria?