Fråga 2021/22:465 En granskning av gangsterrappen

av Tobias Andersson (SD)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Torsdagen den 1 december fick Jeanette Gustafsdotter en fråga under en intervju i SVT om Sverigedemokraternas förslag att utreda gangsterrappen likt hur Brottsförebyggande rådet utredde vit makt-musiken på 90-talet. På denna fråga svarade kulturministern följande: ”Absolut titta på det och se om det leder till brott.”

För Sverigedemokraterna är det onekligen en seger att bitvis få gehör från den nytillträdda regeringen. Vi hade, utöver att se om gangsterrappen leder till brott, även velat att granskningen kollade på de finansiella kopplingarna mellan gangsterrap och gängmiljöer.

Med detta sagt är det uppenbart, utifrån domar och polisuppgifter, att det i flertalet fall finns nära kopplingar mellan gangsterrappare och gängmiljöer, samt att en del själva aktivt deltar i gängkriminalitet. En utredning skulle dock bidra till att klargöra i vilken utsträckning så är fallet, huruvida genren som sådan bidrar till rekrytering av unga in i gängmiljöer samt de finansiella kopplingarna.

Den exakta utformningen av utredningen kan ses över framgent, det viktiga är att regeringen skrider till verket, vilket vi utgår ifrån att regeringen gör mot bakgrund av kulturministerns uttalande.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Avser ministern, enligt sitt uttalande, att verka för att regeringen vidtar åtgärder för att tillsätta en granskning av gangsterrappen, och när kan i så fall en sådan granskning väntas?​