Fråga 2021/22:46 Fler utsatta områden i Norrköping

av Jonas Andersson i Linghem (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I slutet av september rapporterade SVT Nyheter Öst om att polisens nationella operativa avdelning (Noa) i slutet av året ska presentera en uppdaterad lista över de områden i Sverige som klassas som utsatta, det vill säga områden som präglas av låg socioekonomisk status och där kriminella element har en inverkan på lokalsamhället. Två områden i Norrköpings kommun har sedan tidigare ingått på listan – Klockaretorpet och Navestad. Av den aktuella nyhetsrapporteringen framgår även att områdena Hageby och Marielund kan komma att föras upp på listan.

Samhällsproblemet med grova våldsuppgörelser har de senaste månaderna varit påtagligt i Östergötland, där bland annat en rad skjutningar har ägt rum i flera utsatta områden runt om i länet. Flera av dessa händelser har haft dödlig utgång. På längre sikt och på övergripande nivå har polisen som målsättning att det inte ska finnas några områden som klassas som utsatta i Sverige. Nu ser vi dock alltså att utvecklingen i Norrköping, en mycket betydande kommun i Östergötland och en relativt stor kommun i Sverige, ser ut att gå åt helt fel håll.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att motverka att fler områden utvecklas i en riktning som gör att de av polisen kommer att klassas som utsatta, dels i Östergötland, dels på övergripande nivå i Sverige?