Fråga 2021/22:459 Dålig räls med urspårningsrisk

av Patrik Jönsson (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

På morgonen den 7 november spårade ett godståg ur med 38 av 68 vagnar på Malmbanan mellan Sikträsk och Lina älv. Utöver kostnaden för att reparera spår, kontaktledning och vagnar beräknar LKAB att det kan ta uppemot en månad innan LKAB kommer i fatt med sina leveranser. Även resandetågen drabbas av stoppet, och bussar får sättas in. Utöver ekonomiska konsekvenser är det en fråga om säkerhet. Denna gång gällde det ett malmtåg, och föraren klarade sig oskadd. Om detta hade drabbat ett persontåg kunde utgången ha varit en helt annan.

Anledningen till olyckan är i nuläget inte utredd. Oavsett detta är det oroande att Trafikverket redan i fjol i en rapport efter en annan urspårning i Gäddmyr konstaterade att tre mil av rälsen var dålig och hade ”en onormal benägenhet att utveckla vertikalsprickor med risk för urspårning som följd”. Trots denna rapport var rälsen inte utbytt, vilket förefaller vara oansvarigt och utsätter människor, fordon, vagnar och anläggning för en onödig och omotiverad risk. Dessutom uppstår frågan om denna typ av räls finns på fler ställen i landet och om den är föremål för att bytas ut omgående för att minimera risken för urspårning. I december 2020 stoppade Trafikverket utan förvarning järnvägstrafiken mellan Helsingborg och Lund på grund av omfattande skador på rälsen. Detta trots att Trafikverket känt till mer än ett hundratal sprickbildningar i mer än ett halvår men valt att mörka detta för operatörer och allmänhet. När Trafikverket var kallat till trafikutskottet efterlyste jag information om huruvida denna räls fanns på fler sträckor i landet, och Trafikverket skulle återkomma med svar senare till utskottet. Detta har inte skett. Transparens gentemot allmänhet, politiker, operatörer och medier är av yttersta vikt.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några generella åtgärder för att Trafikverket ska undersöka, åtgärda och rapportera om förekomsten av sprickbenägen räls på det svenska järnvägsnätet?