Fråga 2021/22:454 Restauranghögskolan i Grythyttan

av Dennis Dioukarev (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan erbjuder några av landets främsta utbildningar inom måltidskunskap och värdskap. Högskolan drivs i Örebro universitets regi och lockar studenter från hela landet. Studierna inom olika vetenskapliga grenar förenas med praktisk och estetisk kunskap om måltid, dryck och värdskap. Utbildningen har satt Grythyttan i centrum för svensk gastronomi och har haft en avgörande roll för besöksnäringen i Hällefors kommun.

Hällefors kommun har dock likt många andra svenska småkommuner demografiska utmaningar. Det politiska ansvaret för avbefolkningen av svenska småorter måste understrykas, eftersom det är ett resultat av en serie medvetna beslut fattade i Sveriges riksdag under ett antal decennier. Därför åligger det nu denna och framtida regeringar att föra upp landsbygdsperspektivet på den politiska dagordningen.

Ett steg i den riktningen vore att utveckla Campus Grythyttan. För att restaurangutbildningen ska förbli aktuell och locka framtida studenter krävs det två saker: För det första bör det inte råda några tvivel om att utbildningen fortsatt ska vara lokaliserad i Grythyttan, i enlighet med regleringsbrevet från 1993/94. För det andra föreligger det ett renoveringsbehov av lokalerna som restaurangutbildningen är verksam i, som måste hanteras politiskt.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan förblir en modern och attraktiv utbildning?