Fråga 2021/22:451 Polisens användning av resurser

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det är många som upplever att brottsligheten har ökat i Sverige och Gävleborg, vilket också ökningen av anmälda brott över tid visar. Enligt SR P4 Gävleborg kommer Polismyndigheten i Region Mitt att lägga stora ekonomiska resurser på att genomföra en egen trygghetsmätning under nästa år. Enligt uppgifter från den brottsförebyggande samordnaren för polisregion Mitt kommer 3 700 personer i Gävle kommun att delta och cirka 13 000 totalt i hela länet.

Det sker redan i dag trygghetsmätningar, och frågan är om det är väl använda resurser av Polismyndigheten att genomföra trygghetsmätningar i stället för att förebygga och bekämpa brott. En så stor undersökning som planeras innebär sannolikt betydande kostnader. En alternativ användning av dessa pengar kan ju vara att anställa pensionerande poliser för att korta utredningstiderna i myndigheten.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Kommer ministern att vidta några åtgärder i tjänsten för att säkerställa att polisens resurser går till att förebygga och bekämpa brottsligheten i Sverige i stället för att lägga stora ekonomiska resurser på att genomföra trygghetsmätningar?