Fråga 2021/22:448 Ökad innovation och konkurrenskraft

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Sverige är ett land som rankas högt inom innovationskraft. Det går dock inte att leva på gamla meriter, utan takten i utveckling gör att kartor snabbt ritas om. Det är i dag inte samma länder i topp fem som det var för 20 år sedan. Europa har nu endast ett land i topp fem mot tidigare tre.

Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv har Sverige mycket att lära av sitt grannland Finland, som omsatt sina tankar till beslut och genomförande för att skapa nya möjligheter. Samtidigt har vårt land inte kommit längre än att diskutera olika vägar, och det råder en bristande förståelse i Sverige för de kunskapsbaserade tillgångarnas betydelse i ekonomin. Detta är allvarligt. Det ger sämre utväxling på gjorda investeringar, missad tillväxt och därmed välfärd.

Sverige behöver nyttiggöra den forskning som bedrivs på immaterialrättsområdet och ta till vara det arbete som görs på innovationsområdet för att nyttiggöra forskningen.

Sverige och Finland är liknande länder, och där har näringsliv, akademin och politiken skapat en kraft för att få praktisk utväxling av innovationer. Att investera i innovationskraft men inte få den utväxling som är möjlig är förluster för vårt land.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser ministern att ta initiativ för att regeringen ska överlämna ett förslag till en samverkande trepartslösning med näringsliv, akademi och politik liknande den finska modellen för att skapa riktlinjer på det innovationspolitiska området?