Fråga 2021/22:446 Höga elpriser i Skåne

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Moderaterna försökte i riksdagen få till ett beslut om att förutsättningslöst titta på att driva reaktorn i Ringhals vidare, men S, MP, V och C valde att rösta för en stängning. Det var ett historiskt misstag. Sverige hade kunnat producera mycket elektricitet med låga klimatutsläpp under många år framöver. 

Regeringen borde vara ärlig med att den sa nej till att titta förutsättningslöst på kärnkraften. Resultatet av vägvalet att inte ha kvar baskraft vid Ringhals 1 och 2 är att landet behöver importera el och att vi går miste om att kunna exportera mer el med god klimatnytta. Beslutet att stänga reaktorerna har också gjort att när Sydvästlänken, som går från Närke till Skåne, väl kom på plats i somras var det långt ifrån möjligt att köra på maxkapacitet på grund av de nedlagda kärnkraftsreaktorerna och den effekt som behövs för att ge skjuts i elnätet. Endast 60 procent av kapaciteten går att nyttja, och det är i procent under den kapacitet som nätägare ska tillgängliggöra för marknaden enligt EU-regler.

Att under en övergångsperiod då Sverige satsar på att gå till ökad elanvändning rycka undan mattan för basproduktionen gör att vi lever med osäkerhet och risk för att tillgången på el är hotad. I ett scenario där det blir kallt i alla länder i vår närhet samtidigt kan det bli omöjligt att importera el till Sverige. Alla behöver då få el samtidigt av någon annan. Värst är det för Skåne. Då sker en roterande bortkoppling från elnätet, och en prioriteringslista över vem som får el i vilken turordning upprättas. Den sista tiden har Skåne och södra Sverige varit uppe på prisrekord, och den 28 november var dagspriset över 4 kronor per kilowattimme. Det finns stora risker framåt för höga prisnivåer.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att verka för att regeringen tar fram för att eliminera risk och mildra effekten av de höga elpriserna i södra Sverige och Skåne?