Fråga 2021/22:445 Varg i tätbebyggt område

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Runt om i Sverige ser vi hur varg tar sig in i tätbebyggt område och skapar rädsla och oro hos såväl boende som näringsidkare inom djurhållning. I Södermanland har en verksamhet stängt ned på grund av upprepade vargattacker som till sist så gott som utplånat tamboskapen av får och lamm. Efter den senaste attacken på ytterligare en tamboskapsnäringsidkare blev ett fåtal djur kvar efter vargens framfart. I båda dessa fall har varg härjat runt och bitit ihjäl eller skadat fåren så svårt att de sedan varit tvungna att avlivas. Båda dessa gårdar ligger i bebyggelse av såväl permanentbostäder som ett stort antal fritidshus. De boende känner rädsla att gå ut med hunden eller låta barnen leka ute själva. En oacceptabel utveckling i vårt land.

Enligt beslut i riksdagen ska vargstammen hålla gynnsam bevarandestatus med 170–270 djur. Dagens siffror gör gällande att vi har en bra bit över 400 vargar fritt i Sverige. Det är vårt ansvar att se till att säkra vargens skygga och för djuret normala beteende genom att hålla stammen på beslutad nivå samt att skyndsamt ta bort de djur som utvecklat ett för djuret onormalt beteende. Det krävs för att såväl säkra en frisk stam som skydda människor och tamboskap.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska vargstammen och därmed säkra såväl befolkning som tamboskap i tätbebyggda områden?