Fråga 2021/22:443 Gränskontrollerna vid resor från Danmark

av Rasmus Ling (MP)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ända sedan i november 2015 har Sverige haft gränskontroller vid resor från Danmark. De infördes vid en situation då väldigt många flyktingar kom genom Europa till Sverige. Detta skedde efter en hemställan av Migrationsverket, och vid införandet beslutades att gränskontrollerna skulle gälla i tio dagar. Sedan dess har gränskontrollerna dock förlängts vid upprepade tillfällen.

Gränskontrollerna ökar avståndet mellan Sverige och Danmark. Det finns ambitioner att Öresundsregionen ska vara ”världens mest integrerade region”, där människor ska kunna bo och arbeta på olika sidor av gränsen, ta del av varandras utbud av nöjen, kultur, evenemang och annat på ett naturligt och enkelt sätt. Detta försvåras av gränskontroller.

Man kan också ifrågasätta gränskontrollernas effektivitet ur ett polisiärt perspektiv. Att poliser står på Hyllie station i Malmö eller på Lernacken och ögnar igenom id-kort eller pass tar många polistimmar i anspråk. Det är timmar som rimligen hade kunnat användas bättre för att klara upp begångna brott.

Statsministern kommenterade i sin regeringsförklaring den 29 november 2021 gränshinder mellan de nordiska länderna på följande sätt:

”Att befolkningen i de nordiska länderna hålls åtskilda med gränshinder är i vår historia en främmande företeelse. Den fria rörligheten mellan de nordiska länderna behöver återupprättas, så snart det är möjligt.”

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

När avser ministern att ta initiativ till att avskaffa gränskontrollerna vid resor från Danmark?