Fråga 2021/22:440 Brandskyddet för äldre och funktionsnedsatta

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Problemet med bristande brandskydd för äldre och personer med nedsatta fysiska eller kognitiva förmågor har uppmärksammats allt mer på senare år. Inte minst har räddningstjänsterna runt om i landet slagit larm om att brandskyddet riskerar att försämras i takt med att allt fler äldre bor kvar hemma och det allt längre. I det egna hemmet är det nämligen den enskilde som har ansvaret för brandskyddet. I praktiken fungerar detta ofta dåligt för personer som har en eller flera nedsatta förmågor. Många personer klarar exempelvis inte av att i händelse av brand själva ta sig ut från sin bostad på grund av olika funktionsnedsättningar, fysiska eller kognitiva, i kombination med avsaknad av bostadsanpassningar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har också visat att dödsbränder i småhus och flerbostadshus framför allt drabbar personer med kognitiv funktionsnedsättning. Såväl Boverket som MSB har därför föreslagit att det ska vara möjligt att bevilja bostadsanpassningsbidrag för vissa brandskyddsåtgärder. Moderaterna har, tillsammans med Kristdemokraterna, drivit på för att inkludera ett individanpassat brandskydd i bostadsanpassningsbidraget, men dessvärre har regeringen hittills avfärdat förslaget. Undertecknad menar att regeringen bör tänka om och återkomma till riksdagen med förslag om ett individanpassat brandskydd i bostadsanpassningsbidraget. Samtidigt behövs också många andra åtgärder. Inte minst bör det övervägas och undersökas hur regionerna liksom kommunerna, genom exempelvis socialtjänst och genom utförare inom hemtjänst och personlig assistens, bättre kan ge stöd och hjälp för att upprätthålla ett gott brandskydd också för personer med funktionsnedsättningar.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder eller ta några initiativ för att förbättra det individuella brandskyddet för särskilt riskutsatta personer, exempelvis personer med en funktionsnedsättning?