Fråga 2021/22:44 Utökad polisarrest

av Adam Marttinen (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Poliser som arbetar i utsatta områden utsätts allt oftare för antisocialt beteende med glåpord, hot och filmande med mobiltelefoner. Detta skapar ofta en hotfull stämning mot poliser, och det både kan och har eskalerat genom att allt fler ansluter och omringar poliser på ett sätt som kan leda till att poliser inte kan utföra sitt arbete.

Sverigedemokraterna har sedan länge motionerat om att poliser behöver utökade befogenheter att markera mot individer som stör polisens arbete och beter sig oförskämt. Vi menar att en omedelbart kännbar konsekvens mot individer som inte hörsammar polisens uppmaning är rätt väg. Sverigedemokraterna vill därför se en utökad polisarrest där en person ska kunna anhållas även om det inte föreligger skäl för häktning och att ett sådant beslut ska kunna fattas av ett polisbefäl på plats i stället för av en åklagare.

Den 24 september deltar Mikael Damberg i SVT:s nyhetsmorgon med anledning av att flera poliser under ett massivt polisiärt upprop bland annat kräver nya polisiära befogenheter. En av dessa befogenheter motsvarar just Sverigedemokraternas förslag om utökad polisarrest.

Mikael Damberg menar i SVT:s nyhetsmorgon att samtliga förslag som poliserna framfört håller på att genomföras av regeringen.

Senast Sverigedemokraternas motion behandlades i riksdagen avslogs den med motiveringen att nuvarande regelverk för under vilka omständigheter och under vilka former som personer får anhållas redan är väl avvägt.

 Jag vill därför fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Har statsrådet och regeringen ändrat uppfattning i frågan, och om det stämmer att detta är på väg att genomföras eller väldigt nära att genomföras, när beräknar statsrådet och regeringen att detta ska genomföras?