Fråga 2021/22:439 Bidragssystem och lediga jobb

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Gävleborg har flest arbetslösa utrikes födda i landet. 27,7 procent av dem saknar jobb, och drygt hälften är långtidsarbetslösa, rapporterar SR P4 Gävleborg. Samtidigt menar företag i länet att man saknar arbetskraft – en märklig kombination, tycker den ansvariga kompetensstrategen vid Region Gävleborg. ”Egentligen är det en gåta”, säger strategen till P4 Gävleborg.

Vid ett stort möte mellan politiker och företagare med näringslivsorganisationen Visita larmade företagen i restaurangnäringen om skriande behov av arbetskraft. Det handlar om såväl diskare som serveringspersonal och kockar. Detta samtidigt som Gävleborg har en omfattande arbetslöshet. Uppenbarligen fungerar inte arbetsmarknaden tillräckligt väl. En orsak till arbetskraftsbristen som företagen lyfter fram är att bidragsnivåerna är för höga så att personer inte söker de lediga jobben.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Tänker ministern, och i så fall på vilket sätt, verka för att a-kassan förändras för att stimulera arbetslösa personer att söka de lediga jobb som bevisligen finns i Gävleborg och Sverige?