Fråga 2021/22:436 Omlokalisering av statliga myndigheter

av Kristoffer Lindberg (S)

till Statsrådet Ida Karkiainen (S)

 

Regeringen tillsatte 2015 en parlamentarisk kommitté med uppdrag att lämna förslag på en sammanhållen nationell politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder.

Landsbygdskommitténs förslag överlämnades till regeringen i början av 2017. Bland de förslag som lämnades fanns omlokalisering av arbetstillfällen vid statliga myndigheter från Stockholm till andra delar av landet samt att när en ny myndighet inrättas ska en lokalisering utanför storstadskommunerna alltid vara förstahandsalternativet.

I Gävleborgs län ses Landsbygdskommitténs förslag som en historisk möjlighet att skapa ett starkare samhällskontrakt mellan kommun, region och stat. Ett samhällskontrakt som svarar upp mot efterfrågad och behövd tillväxt och samhällsutveckling, där de lokala och regionala aktörerna är beredda att ta sin del av ansvaret.

I Gävleborg finns sedan 2017 ett starkt gemensamt arbete mellan kommunal, regional och statlig nivå där länets samtliga kommuner, Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg och Högskolan i Gävle ingår. Målet är att nå ökad statlig myndighetsnärvaro och därigenom ökad statlig sysselsättning i Gävleborg, med placeringsort Bollnäs. Mitt i Gävleborg, mitt i Sverige.

För att få stor effekt på arbetsmarknaden i Gävleborg bör en omlokalisering av statliga arbetstillfällen koncentreras till Bollnäs, som på grund av sitt geografiska läge möjliggör för resande med kollektivtrafik och stärker arbetsmarknadsutvecklingen i hela länet.

Här finns en beredskap och planering att från kommunernas sida leverera sin del i att möjliggöra en statlig myndighetsetablering i Gävleborg.

Kommunerna har ökat planberedskapen samt möjliggjort för bostadsbyggande och optimerat resandemöjligheterna med fokus på ökad kollektivtrafik. Detta för att skapa optimala förutsättningar för etablering av statliga arbetstillfällen i regionen.

Det är ett samlat län som står bakom detta arbete, vilket skulle innebära en stärkt arbetsmarknad i hela Gävleborg och bidra till jämlika villkor i hela landet genom att den statliga närvaron ökas.

Det är viktig och strategiskt att staten ökar sin närvaro runt om i landet, då det stärker banden mellan storstad och landsbygd och knyter samman stad och land. Staten bör vara en föregångare för att motverka urbaniseringens negativa effekter i många delar av vårt land.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ida Karkiainen:

 

Givet det som anförs och det arbete som pågår i Gävleborgs län, tänker statsrådet verka för att möjliggöra omlokalisering av statlig myndighet, och därigenom statliga arbetstillfällen, till Gävleborgs län?