Fråga 2021/22:435 Konsekvenserna av den förda energipolitiken

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Under lång tid har det svenska kraftsystemet präglats av hög elkvalitet och god driftssäkerhet, vilket är en följd av en robust produktionsapparat och goda marginaler gällande överföringskapacitet. Tyvärr har detta kommit att äventyras alltmer då energipolitiken utvecklats i en mer ideologisk inriktning där tilltron till närapå uteslutande väderberoende kraft dominerar.

Under de två senaste mandatperioderna har effektbalansen i kraftsystemet kontinuerligt försämrats, enligt de prognoser som Svenska kraftnät gör årligen.

Överföringskapaciteten i stamnätet har varit begränsad, vilket i praktiken innebär att marginalerna i elsystemet minskas ytterligare. Detta lyfte jag upp i en interpellation i våras med statsrådet Anders Ygeman. Farhågan finns om att det återigen skulle leda till stora prisskillnader och att elpriserna skulle kunna bli uppemot dubbelt så höga i södra Sverige.

Detta överträffades dessvärre med råge, och i dagarna noterades det högsta elpriset i Sverige någonsin. Blir det en sträng vinter riskerar kostnaden att stiga ännu mer.

Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser regeringen och statsrådet, inom sitt ansvarsområde, att vidta åtgärder för att mildra effekten av den förda energipolitiken och de höga elpriserna?