Fråga 2021/22:432 Almi Invests möjlighet att finansiera i tillväxtföretag

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Tillgången till kapital är en förutsättning för att ett företag ska kunna växa. I de allra tidigaste skedena av ett företags utveckling kan offentligt finansierade investeringsaktörer gå in med ägarkapital i företag (direkt genom Almi Invest och indirekt via Saminvest). I ett senare skede finns denna möjlighet genom Industrifonden.

För tillväxtbolag finns i Sverige även en infrastruktur för kapitalförsörjning via de tre marknadsplatserna Nordic SME, Spotlight Stock Market och Nasdaq First North.

Enligt forskning på området är denna infrastruktur för tillväxtfinansiering en viktig anledning till att Sverige har lyckats få fram en så stor mängd växande uppskalningsföretag inom flera branscher.  Denna forskning visar också att företag som gör en exit, det vill säga noterar sig på börsen i stället för att sälja till ett större företag, i högre grad fortsätter att växa i Sverige än vad som annars hade varit fallet, och på så sätt bidrar till fler arbetstillfällen och ökade skatteintäkter. Många innovationsföretag, bland annat inom life science, cleantech och energi, finansierar sin tillväxt genom nyemissioner på marknadsplatsen, som till stor del består av svenska investerare.

I dag har Almi Invest enbart möjlighet att investera i onoterade bolag, vilket innebär att man inte fullt ut klarar av att säkerställa noterade företags tillväxtmöjlighet och dess bidrag till sysselsättning, inte minst utanför storstadsregionerna.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Är ministern villig att verka för att Almi Invest också ges möjlighet att delta med ägarkapital hos noterade svenska företag, och vilka initiativ kommer ministern i så fall att ta för att genomföra detta?