Fråga 2021/22:431 Prioriterad grupp hos Migrationsverket

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 10 november rapporterade Sveriges Radios Ekot om brister hos Migrationsverket gällande såväl informationsgivning som handläggning. Den grupp det handlar om är svenska medborgare som har en partner boende utanför EU och där partnern ska flytta till Sverige.

De brister som det pekas på i inslaget är bland annat att reglerna för bostads- och försörjningskrav är svårtolkade, att det är svårt att komma i kontakt med Migrationsverket, att handläggningen är långsam och att det i många fall saknas relevant information på Migrationsverkets webbplats.

Moderaterna har föreslagit att denna grupp – hemvändande svenskars etablerade närstående från tredje land – ska utgöra en egen prioriterad och särskild grupp för handläggning hos Migrationsverket. En sådan särskild prioriterad grupp skulle ge en ökad trygghet och undvika att familjer splittras under lång tid.

Mot bakgrund av detta frågar jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att hemvändande svenskars närstående ska vara en särskild och prioriterad grupp i handläggningen hos Migrationsverket?