Fråga 2021/22:43 Lundakarnevalen

av Mats Persson (L)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I maj 2022 arrangeras Lundakarnevalen i Lund. Den första Lundakarnevalen ägde rum 1849, och de senaste 20 åren har karnevalen traditionsenligt genomförts den tredje veckan i maj. Det är ett arrangemang som lockar tusentals besökare.

Emellertid har Trafikverket planerat in ett tågstopp norr om Lund samma helg som Lundakarnevalen arrangeras. Skånetrafiken, som är ansvarig huvudman för kollektivtrafik i Skåne, bedömer att ersättningstrafik med bussar i samband med arrangemang är mycket svårt att genomföra. Enligt ledningen för Lundakarnevalen är den traditionsenliga karnevalen nu hotad.

Lunds kommun, Lunds universitet och Region Skånes kollektivtrafiknämnd har i en skrivelse till Trafikverket påtalat behovet av att flytta det planerade spårarbetet. Trafikverket anför svårigheter med att ändra tågstoppet, med hänvisning till att det krävs planering med godstrafiken ned till både Danmark och Tyskland.

Det förefaller därför som att det finns behov att föra en dialog med ansvariga myndigheter i Danmark och Tyskland. Lundakarnevalen är ett traditionsenligt arrangemang som väcker stort lokalt engagemang och är en viktig del av studentlivet i Lund.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några generella åtgärder med anledning av det som har framförts?