Fråga 2021/22:429 Det tillfälliga garantitillägget

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om att införa ett så kallat garantitillägg. Tillägget ska riktas mot 700 000 pensionärer och automatiskt betalas ut via Pensionsmyndigheten. Den årliga kostanden för reformen ska, enligt uppgifter i medier, ligga på 7,5 miljarder kronor.

Utöver garantitillägget, som träder i kraft 2023, kommer regeringen att lägga fram ett tillfälligt garantitillägg. Det tillfälliga garantitillägget ska börja betalas ut från och med september kommande år, enligt uppgifter i överenskommelsen. Tekniskt sett sker utbetalningen genom att Skatteverket månadsvis krediterar individens skattekonto.

Som ovan nämnts beräknas kostnaden för garantitillägget ligga på 7,5 miljarder kronor per år. Det tillfälliga garantitillägget skulle i så fall ha en budgetpåverkande effekt som motsvarar nära 1,9 miljarder kronor under 2022. 

Informationen om garantitillägget, om hur det ska utformas och införas, är i skrivande stund mycket knapphändig, och många frågetecken behöver rätas ut. Ett av dessa frågetecken handlar om finansieringen. I överenskommelsen nämns ingenting om den.

Med anledning av detta frågar jag finansminister Mikael Damberg:

 

Hur avser ministern och regeringen att finansiera det tillfälliga garantitillägget för år 2022?