Fråga 2021/22:423 En tunnel mellan Helsingborg och Helsingör

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 16 november 2020 ställde jag frågan till ministern om vilka åtgärder han avser att vidta för att få på plats ett beslut om klartecken för bygget av en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör inom en snar framtid. I svaret från den 25 november framkommer tydligt vikten av välfungerande transporter i hela landet, betydelsen av effektiva transporter av industrins varor och den stora betydelsen av gränsöverskridande transportinfrastruktur för både tillväxt och tillgänglighet i Sverige och Danmark. Ministern tar också upp att den gränsöverskridande infrastrukturen mellan våra länder gör det attraktivt att bo och arbeta över landsgränserna och gör det möjligt att på ett mer hållbart sätt resa och transportera varor mellan våra länder och vidare ut i Europa. Svaret avslutas med besked om att studien som genomförs av det svenska trafikverket i samarbete med danska Vejdirektoratet och Transport- og Boligministeriet ännu inte är avslutad.

Därefter följde jag upp frågan den 15 januari då den statliga utredningens innehåll skulle presenteras – hur en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, en väg- och tågtunnel, är genomförbar och hur den kan finansieras.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth påtalade i det svaret att utredningen utgör en viktig del i underlaget inför det fortsatta arbetet med att utveckla kommunikationerna mellan Sverige och Danmark och påtalade att regeringen då skulle inleda sitt arbete med den nationella planen för utveckling av transportsystemet för 2022–2033 alternativt 2022–2037

Nu närmar vi oss slutet av 2021 och det är fortsatt av stor vikt att Öresund inte blir en flaskhals med stopp för ekonomiska tillväxten i såväl Sverige som Danmark. Sverige behöver hålla minst jämna steg med konkurrenter i Europa och kunna hävda oss på den inre marknaden.

En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör ger effekter kapacitetsmässigt samtidigt som den ger en stabil förankring med minskad sårbarhet året runt för flöden till och från vårt land. Arbetsmarknader och platser knyts samman och skapar samhällsekonomiskt en säker investering med gynnsamma förhållanden för tillväxt och utveckling för all framtid.

Öresundsbron var en föregångare för effektivitet och länders och regioners samarbete. Utan den vet vi att länderna hade gått miste om såväl utveckling som tillväxt, och det är svårt att se att forskningsanläggningen ESS och Lund hade blivit föremål för val av plats internationellt. Sverige behöver fortsatt ligga i framkant.

Nätverket HH2030-gruppen samlar över 40 kommuner, regioner och branschoch intresseorganisationer i Sverige och Danmark. Deras samarbete drivs av att få på plats ett snabbt svensk-danskt beslut om en fast HH-förbindelse för att säkra framtida konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning. Sverige behöver vara visionära. Vi behöver ta steg som inte bara motsvarar det vi ser i dag utan går långsiktigt framåt och tar höjd för svensk konkurrenskraft.

 Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

På vilket sätt driver ministern och den svenska regeringen frågan om en fast förbindelse mot den danska regeringen, och finns det en fruktbar kontakt mellan den danska och svenska regeringen i frågan som för den framåt?