Fråga 2021/22:42 Säkerheten hos svensk vindkraft

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Nu har det hänt igen, en allvarlig vindkraftsolycka. I början av september har ett rotorblad brutits av på ett vindkraftverk i Björkvattnet i Ragunda. Dessbättre kom ingen person till skada den här gången. Vindkraftverket i fråga är över 150 meter högt, är nybyggt och driftsattes nu i somras tillsammans med drygt 30 vindkraftverk av samma modell. För inte länge sedan, vid samma plats, välte en mobilkran, och 400 liter hydraulolja och uppemot 100 liter diesel misstänks ha läckt ut. Saken är polisanmäld av Länsstyrelsen i Jämtland. 

Detta är dessvärre inte de första incidenterna utan bara några få av flera på senare år. Jag har i en tidigare skriftlig fråga (2020/21:2400) till statsrådet gett flera exempel på olyckor kopplade till vindkraftverk. I sitt svar på min fråga om ministern anser att den marknadskontroll som utövas är tillräcklig och leder till ett önskat resultat svarade statsrådet att hon inte avser att vidta några nya åtgärder för att stärka säkerheten för vare sig allmänheten eller den personal som arbetar med vindkraft. Samt att utredningen Enhetlig och effektiv marknadskontroll (SOU 2020:49) lämnades in i slutet av augusti 2020. Betänkandet har remitterats och ärendet bereds i Regeringskansliet.

Olyckor kopplade till vindkraft sker återkommande, och det pågår en offensiv utbyggnad av energislaget och därmed risker för att fler olyckor kommer att ske framöver.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Anser ministern att den marknadskontroll som utövas är tillräcklig och leder till ett önskat resultat, och avser ministern och regeringen att vidta några ytterligare åtgärder för att stärka säkerheten för såväl allmänheten som den personal som arbetar med vindkraft?