Fråga 2021/22:4 Ökat byggande i norra Sverige

av Roger Hedlund (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Regeringen aviserade den 8 september att man vill satsa på samhällsbyggande bland annat för att möta behov i samband med företagsetableringar i Norrbotten och Västerbotten. Ett stöd på 15 miljoner kronor för 2022 ges till ”innovativa, inkluderande och hållbara livsmiljöer”, vilket ska trappas upp till 40 miljoner kronor till år 2030. Rådet för hållbara städer ska ges 2 miljoner kronor per år för hållbar stadsutveckling.

Detta ger ringa reell verkan på behoven av att möjliggöra mer viktig byggnation för ökad tillväxt i norra Sverige.

Jag har tidigare skickat in en skriftlig fråga till statsrådet, Byggande i riksintresseområden 2020/21:3486, om hur statsrådet avser att agera för att se över riksintressena och hur byggnation kan möjliggöras i riksintresseområden.

I svaret framgår att Boverket givits i uppdrag att i samråd med andra berörda göra en översyn av anspråket på områden av riksintresse. Översynen ska leda till en minskning av både antalet riksintressen och den areella utbredningen. Länsstyrelserna ska se över möjligheterna till minskning av målkonflikterna mellan riksintressen och bostadsbyggande.

Detta är positivt. Även ytterligare regelförändringar kan behövas för möjlighet till ökat byggande och tillväxt, på rimligt sätt med respekt för känsliga naturmiljöer. Det gäller inte minst markförsäljning ovanför odlingsgränsen för ökade förutsättningar för tillväxt i landets alla delar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur avser statsrådet att undersöka möjligheterna till regelförändringar för att gynna ökat byggande, utveckling och tillväxt i norra Sverige, exempelvis gällande mark med olika former av skydd och mark ovan odlingsgränsen?