Fråga 2021/22:393 En digital ledstång för körkortsutbildningen

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

År 2018 avslutades en översyn av förarutbildningen. Det framkom då bland annat att det skulle behövas en neutral samlad informationsbas som ser till förarens behov vid utbildning. Trafikverket och Transportstyrelsen fick då ett uppdrag att jobba fram förslag på detta under arbetsnamnet Digital ledstång. Ett sådant här koncept syftar till att hjälpa elever genom körkortsprocessen så att man gör saker i rätt ordning och har koll på var man befinner sig i processen, och i slutändan skapa ännu mer trafiksäkra förare. Med ledstången fokuseras kunskap, de krav som ställs och inte på att man ska klara av sitt körkort på så kort tid som möjligt, vilket ofta är fallet i dag, vilket i slutändan leder till onödiga underkännanden och långa väntetider för prov.

Konceptet med en digital ledstång ger också handledarna ett bättre stöd och vägledning för att klara sin uppgift samt att det kontinuerligt ger myndigheter bättre möjligheter att analysera vad som händer i processen och vad som kan utvecklas och förbättras.

Många väljer i dag att övningsköra privat och inte på en trafikskola. Den andel av de som skriver provet och kör upp som inte klarar sig vid första försöket har också ökat väldigt kraftigt de senaste åren. Detta gör att många skriver provet och/eller kör upp väldigt många gånger och då tar många lediga tider i anspråk. En del av detta kan vara att man inte är färdigutbildad när man ska skriva provet och/eller köra upp.

Det arbete som är gjort kring en digital ledstång skulle kunna göra det enklare med några obligatoriska avstämningar under utbildningen, oavsett om man kör privat eller på trafikskola där man måste ha klarat en del utbildningar innan man kan komma vidare till att såväl skriva provet som att köra upp. Detta skulle stötta både elever och handledare. Identifiering med bank-id för handledaren motverkar dessutom illegal förarutbildning genom hela processen.

Trafikverket och Transportstyrelsen lämnade i juni i år slutrapporten om en digital ledstång.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth: 

 

Anser ministern att en digital ledstång för körkortsutbildningen bör införas, och avser ministern vidta några åtgärder utifrån sin ståndpunkt?​