Fråga 2021/22:37 Kostnadskontroll i infrastrukturplanering

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I slutet av juni publicerade Riksrevisionen granskningsrapporten Kostnadskontroll i infrastrukturinvesteringar, i vilken det konstateras att Trafikverket systematiskt underskattar kostnaderna för ny infrastruktur. För de investeringsobjekt som överlappade de två senaste nationella planerna ökade, enligt rapporten, den kalkylerade kostnaden med totalt 58 miljarder kronor. Det motsvarar en genomsnittlig kostnadsökning per projekt på 39 procent på bara fyra år.

Tyvärr finns det alltför många exempel som bekräftar den slutsatsen. Ett av de största projekten i närtid är Förbifart Stockholm, som för varje månad blir alltmer försenat och allt dyrare. I april i år skrev Dagens Industri att notan till skattebetalarna hittills är 3,3 miljarder kronor dyrare än vad som först utlovades.

Trafikverket är ansvarig myndighet för att beräkna och projektera samt handla upp stora infrastrukturprojekt. Men det är uppenbarligen ett arbete de inte klarar av, vilket åtskilliga rapporter och larm visar på. 2019 publicerades en annan granskningsrapport av Riksrevisionen gällande drift och underhåll av statliga vägar. Den konstaterade följande: ”Slutkostnaden för drift och basunderhåll av det statliga vägnätet blir i genomsnitt mer än 40 procent högre än vad som ursprungligen upphandlades.”

Det är inte rimligt att en av Sveriges största och viktigaste myndigheter inte har kontroll på sina kostnader. Det är heller inte rimligt att tillvägagångssättet får fortsätta år efter år utan att regeringen reagerar. Även regeringen får svidande kritik i Riksrevisionens senaste rapport Kostnadskontroll i infrastrukturinvesteringar (RIR 2021:21), där det står följande: ”Men trots att kostnadsökningarna är mycket stora omprövar regeringen sällan sina investeringsbeslut, och varken regeringen eller Trafikverket informerar om hur mycket kostnaderna förändras.”

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att Trafikverkets kostnadskalkyler stämmer bättre överens med verkligheten?