Fråga 2021/22:357 Hållande av ingångna avtal

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Att ha ett bra vägnät i hela landet är oerhört viktigt för att människor och gods ska kunna förflytta sig. Att ha ett fungerade vägnät knyter ihop landet och gör att människor kommer närmare varandra. 

I Örsås i Svenljunga kommun i Västra Götaland finns i dag två vägar in till samhället. Båda vägarna går från länsväg 154. Den ena vägen ska stängas för trafik för att göra det möjligt för ett grustag att kunna expandera sin verksamhet. Detta skapar självklart arbetstillfällen i kommunen. Att denna väg ska stängas har diskuterats under cirka 15 år. Vägen trafikeras dagligen av grusbilar, skogsbilstransporter, skolbussar och mängder med personbilar. 

Dock är den väg som blir kvar i sämre skick, smalare och kurvigare. Innan Trafikverket bildades hade Vägverket och kommunen skrivit under ett avtal om att den väg som nu blir kvar ska göras i ordning. Oavsett om det är avtal från Vägverkets tid eller nu från Trafikverkets ska ingångna avtal hållas, och detta problem kan uppstå även på andra håll i landet. 

När man som så långt tillbaka som på Vägverkets tid har ett avtal skrivet och ingenting har hänt på så länge skapar det bara problem och stärker inte tilliten till myndigheten, och landets vägar inte blir bättre. 

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir därför:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att se till att ingångna avtal mellan staten och kommuner hålls?