Fråga 2021/22:353 Laddning av elfordon vid bostäder

av Roger Hedlund (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

I många sammanhang diskuteras behoven av utökade möjligheter till laddning av elfordon. I en ny analys framgår att det generellt finns behov av förbättrad tillgång till laddning i hem oavsett boendeform. I rapporten noteras att ett grundläggande hinder för att kunna förbättra tillgången till laddningsmöjligheter är att statistik saknas för så kallad icke-publik laddning och över parkeringsmöjligheter.

Analysen är genomförd på regeringsuppdrag av Energimyndigheten i samarbete med Boverket och Lantmäteriet samt Sveriges Kommuner och Regioner, som har haft möjlighet att inkomma med synpunkter. Flera hinder för att kunna förbättra tillgången lyfts fram, exempelvis att det finns behov av utvecklade möjligheter för samfälligheter, tydliggöranden om kommunens roll och förutsättningar för laddinfrastruktur på allmän platsmark och kvartersmark. Det finns även en problematik kring hur boende som inte själva har beslutanderätt över fastigheten ändå ska ha tillgång till laddningsmöjlighet.

Tillgängligheten till laddning är viktig. Sverigedemokraterna budgeterar, på utgiftsområde 20, 350 miljoner kronor årligen 2022–2024 för stöd till uppsättning av infrastruktur för laddning av elfordon vid hem och i andra lokala miljöer. De hinder som finns för tillgänglighet för boenden behöver åtgärdas. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur avser statsrådet att hantera de behov som Energimyndigheten med flera myndigheter lyfter i aktuell rapport, för att tillse att hemmaladdning av fordon kan ske oavsett boendeform?