Fråga 2021/22:350 Personalbristen inom hotell- och restaurangbranschen

av Christina Tapper Östberg (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Hotell och restauranger larmar om personalbrist när Sverige nu har öppnat upp efter pandemin. Trots att arbetslösheten är rekordhög och långtidsarbetslösheten ökar kraftigt så skriker samtidigt många företag, inte minst inom restaurangbranschen, efter yrkesutbildad personal. Det finns krögare som fått flyga in personal från andra länder för att få tag i utbildad personal.

Många av de 50 000 personer som sparkats från restauranger under pandemin har nu har sökt sig till tryggare jobb på grund av osäkra villkor. Var tredje ung tycker att fast anställning och kollektivavtal är mycket viktigt i arbetslivet. Det visar årets undersökning i Ungdomsbarometern (Handels). Att ha en stabil inkomst och ett fast heltidsjobb och slippa oroa sig över sin arbetsmiljö eller om pengarna kommer räcka till nästa månad borde vara en fundamental rättighet för alla på arbetsmarknaden – oavsett ålder eller vilken bransch man jobbar i.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vad avser ministern att göra för att de som har sparkats under pandemin ska komma tillbaka och för att fler ska söka arbete inom hotell- och restaurangbranschen?