Fråga 2021/22:346 Riktad lönesatsning

av Katja Nyberg (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

En av tre poliser letar i dag aktivt efter nytt arbete på grund av en ohållbar arbetssituation. Poliskåren är ansträngd, och den senaste tidens brottsutveckling har inte förbättrat den situationen. Låg lön och dåliga arbetstider gör att många poliser funderar på att lämna yrket.

I en undersökning gjord av Novus, på uppdrag av Polisförbundet, svarar 36 procent av medlemmarna att de aktivt söker arbete utanför polisen. På fråga om vilken faktor som är viktigast för att stanna kvar i polisyrket svarar hela 54 procent högre lön.

Att vi inte klarar av att behålla och rekrytera poliser i den omfattning som behövs urholkar tilltron och tilliten till poliskåren. Det kommer att få katastrofala följder om det inte sker en förändring snart.

Polisyrket behöver uppgraderas ytterligare genom kraftigt höjda löner, trygghetsskapande åtgärder och incitament som lockar till sig fler sökande.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Är statsrådet beredd att stödja en särskild lönesatsning för att höja polisernas status och intresse för att stanna kvar i yrket?