Fråga 2021/22:340 Laddinfrastrukturen

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

På regeringsuppdrag har Energimyndigheten tillsammans med Lantmäteriet, Boverket samt Sveriges Kommuner och Regioner lagt fram behov och förslag i fråga om underlättande åtgärder för laddinfrastrukturen. Detta med inriktning på möjligheter att ladda fordon i närheten av bostaden eller arbetsplatsen.

Man har kommit fram till att förbättringar behövs bland annat gällande samfällighetsföreningar, allmän platsmark och kvartersmark samt kommunens roll kopplat till laddinfrastruktur. Vidare föreslås att myndigheters information kring laddinfrastruktur bör samordnas och att tillräcklig omfattning på tillgängligheten vid laddpunkter behöver säkerställas. Flera hinder tas upp i rapporten samt att statistik saknas över icke-publik laddning och parkeringsmöjligheter.

Laddinfrastrukturen måste utvecklas snarast. Flera åtgärder behöver påbörjas utan vidare dröjsmål. På utgiftsområde 20 budgeterar Sverigedemokraterna 350 miljoner kronor årligen 2022–2024 för stöd till uppsättning av infrastruktur för laddning av elfordon vid hem och i andra lokala miljöer.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

På vilka sätt och när i tid avser statsrådet att möta de generella behov i fråga om laddinfrastruktur som tas upp i rapporten, med exempelvis ökad samordning mellan myndigheter och att tillräcklig omfattning på tillgängligheten vid laddpunkter säkerställs?