Fråga 2021/22:34 Utökade befogenheter för borgerliga vigselförrättare

av Ulrika Heindorff (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Att gifta sig är en stor händelse i livet – en dag som ofta planeras in i minsta detalj och som blir ett minne för livet. Ett av de val man har är om man vill gifta sig borgerligt eller i kyrkan. För de som gifter sig borgerligt finns goda möjligheter att själva välja en plats som ligger en extra varmt om hjärtat.

I dag förordnar länsstyrelsen vigselförrättare över landet. En del av dessa vigselförrättare befinner sig i en gränsregion. En sådan plats är Helsingborg, där närheten till Danmark är påtaglig. Det är så nära att man till och med kan simma över Sundet. Denna närhet till Danmark och kontinenten gör att det kommer önskemål om att få lov att viga sig på färjorna som kör över Sundet. Det förekommer också att brudpar önska viga sig i grannlandet Danmark, exempelvis i Helsingör som bara är 20 minuter från Helsingborg.

Många vigselförrättare lägger energi, tid och kraft på att uppfylla brudparens önskemål. Men i dagsläget kan inte borgerliga vigselförrättare viga ett brudpar om man passerar den svenska landsgränsen.

I 1 kap. 5 § första stycket lagen (1904:26) om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmyndarskap framgår det att regeringen kan bestämma att en diplomatisk eller konsulär tjänst eller en befattning som präst ska vara förenad med behörighet att i främmande stat förrätta vigsel enligt svensk lag. Om en präst kan få ett sådant förordnande bör även borgerliga vigselförrättare kunna få ett sådant förordnande.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att borgerliga vigselförrättare ska få sitt förordnande prövat för vigsel i våra grannländer?