Fråga 2021/22:336 Robusta betalsystem

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Den senaste tiden har det varit problem med de digitala bank- och betalsystemen i Sverige. I början av november drabbades Swedbank av störningar både i sin internetbank och i sina kortbetalningar. Även Nordea hade problem med kortbetalningarna. I somras var dagligvarukedjan Coop tvungen att under flera dagar stänga flertalet av sina butiker på grund av ett cyberangrepp som gjorde att betalsystemet inte fungerade.

Det är allvarligt att samhällsviktig verksamhet som banker och matvarubutiker riskerar att slås ut på grund av cyberattacker och andra störningar i it-systemen. I ljuset av att cyberattackerna ökar kraftigt och att Sveriges cybersäkerhet inte är så bra som den borde vara är läget allvarligt.

Sverige måste bli mer redundant när det gäller betalsystemen för att vårt alltmer digitaliserade samhälle ska kunna fungera i händelse av kris och krig. Försvarsberedningen har också pekat på att det måste finnas både en totalförsvarsplanering och övade förberedelser och reservförfaranden för att säkerställa det finansiella systemets grundläggande funktionalitet även då el och elektroniska kommunikationer slagits ut.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att göra de svenska betalsystemen mer robusta så att de fungerar även i händelse av kris och krig?