Fråga 2021/22:324 Biståndet till Sudan

av Aron Emilsson (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Den 25 oktober genomfördes en militärkupp i Sudan. Kuppen har mötts av omfattande protester i landet och till TT uppgav en av aktivisterna: ”Vi vet att många har attackerats, speciellt de som har gått mot arméns högkvarter”. Det finns uppgifter om att militären har öppnat eld mot demonstranterna, och tre ska ha dödats medan 80 skadats. Kuppmakarna verkar också ha strypt tillgången till internet i landet.

Militären har genomfört flera aktioner i Sudan. Bland annat inleddes kuppen med att premiärministern och flera ministrar fängslades. Vägar blockerades och gryningsräder genomfördes. Utvecklingen är mycket oroande och FN:s säkerhetsråd har hållit ett krismöte. Omvärlden har enigt fördömt statskuppen och USA och EU överväger att dra in biståndet.

Sverige har ett omfattande bistånd till Sudan, och 2020 låg det på över en halv miljard kronor. Därmed är Sverige en viktig aktör i Sudan och har inflytande som kommer med biståndet. Med inflytandet kommer ett stort ansvar inte bara gentemot utvecklingen i Sudan utan också när det gäller hur svenska skattebetalares pengar används. Givet den oroande utvecklingen i Sudan sedan statskuppen bör biståndet noga ses över.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:
 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta avseende svenskt bistånd till Sudan med anledning av militärkuppen i landet?