Fråga 2021/22:319 Införande av äldreenhet på Socialstyrelsen

av Christina Nilsson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Fram till år 2009 hade Sverige en äldreenhet på Socialstyrelsen. Denna enhet försvann sedan efter att en omorganisation genomfördes. Enligt Marta Szebehely, professor i socialt arbete med inriktning mot äldre, vid Stockholms universitet, finns det fortfarande äldreenheter i övriga nordiska länders motsvarigheter till Socialstyrelsen.

Genom pandemin har olika förbättringsområden blivit synliggjorda och Coronakommissionen har gjort en viktig genomlysning av problem och brister i den svenska hanteringen. Att samla all kunskap i en enda enhet skulle kunna vara en fördel för Sveriges äldreomsorg.

Äldreomsorgen har inte haft någon egen stark röst i Sverige, vilket har funnits i övriga nordiska länder, och detta kan vara en delförklaring till ländernas olika utfall under pandemin. En annan delförklaring kan vara att Sverige haft en sämre krissamordning.

Vad som däremot kan konstateras är att det finns ett samlat behov av kunskap, genomförande och utvärdering men också en starkare röst när det gäller att föra de äldres talan. Att samla detta i en äldreenhet skulle kunna vara ett steg på vägen till den värdiga omsorg vi vill ge våra äldre.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att återinrättandet av en äldreenhet på Socialstyrelsen skulle kunna vara en viktig del i att ge större tyngd åt kunskap och omsorg om äldre, och avser ministern att arbeta för att detta ska bli verklighet?