Fråga 2021/22:317 Kritiken från FN:s kvinnokommitté

av Ebba Hermansson (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Fredagen den 22 oktober hölls en utfrågning av Sveriges regering i FN:s kvinnokommitté. Regeringen fick av kommittén ta emot skarp kritik med anledning av hur man efterlever kvinnokonventionen, Cedaw. Kommittén menar att regeringen arbetar för lite med mäns våld mot kvinnor och straffriheten för sexualbrott. I dag leder endast 5 procent av anmälningarna om våldtäkt till fällande domar. Därtill hör att det finns ett stort mörkertal, där många av brotten som berör våld i nära relationer samt sexualbrott inte anmäls över huvud taget.

I och med att Sverige har ratificerat kvinnokonventionen har regeringen förpliktat sig att garantera samma rättigheter för män och kvinnor. Kvinnokommittén väntas presentera sina rekommendationer för regeringen den 15 november. Det finns dock anledning att redan nu adressera kritiken.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur ser statsrådet och regeringen på den kritik som framförts av FN:s kvinnokommitté, och hur ämnar statsrådet och regeringen adressera kritiken och arbeta vidare med att garantera lika rättigheter mellan kvinnor och män?