Fråga 2021/22:315 Bredbandsutbyggnad på landsbygden

av Birger Lahti (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under de senaste dagarna har en oro lyfts angående de 1,6 miljarder kronor som ska användas till att gynna bredbandsutbyggnad i landet. I nuläget har till exempel inte ett enda projekt i Dalarna fått ta del av pengarna.

När marknaden har fått styra etableringar av mobilstationer har storstadsborna fått flera mobiloperatörer att välja mellan medan hela byar saknar grundläggande mobiltäckning. Samtidigt händer det att den fasta kopparledningen tas bort innan väl fungerande mobiltäckning eller fiberinstallation genomförts. Detta kan i värsta fall leda till livshotande situationer då det inte går att ringa 112. Dålig uppkoppling är också ett stort hinder för att bedriva verksamheter i landsbygden.

Att de pengar som skulle gå till utökad möjlighet till bredband i hela landet nu inte verkar nå områdena med störst behov är oroväckande. Varför Dalarna har haft problem verkar vara att i jämförelse med resten av Svealand så blir anslutningarna helt enkelt för dyra, vilket inte är konstigt då Dalarnas byar är längre bort och är mer avlägsna än platser i till exempel Mälardalen. Vänsterpartiet tror inte det var avsikten med stödet och undrar nu vad som kommer göras för att säkra stödet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stöden för bredbandsutbyggnad ska kunna nå de platser som i dag är längre bort och därför får en dyrare anslutning?