Fråga 2021/22:314 Avfallsförbränningsskatten

av Yasmine Eriksson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Avfallsförbränningsskatten och andra så kallade gröna skatter, som enligt regeringen ska minska företagens miljöpåverkan, har motsatt effekt, enligt flera experter, även myndigheter.

I en artikel i Tidningen Näringslivet den 18 oktober 2021 uttalar sig en skatteexpert från Energiföretagen: ”Sverige har egentligen väldigt goda förutsättningar för energiåtervinning, men vi skapar nu så höga kostnader för avfallsförbränning i Sverige att det blir mer fördelaktigt med deponi i andra länder. […] så det är beklagligt att regeringen tvärtom föreslår ökad förbränningsskatt.”

Elektronikskatten tynger återbruksbranschen då den tvingar upp priser på begagnade varor, vilket missgynnar cirkularitet och återbruk. Det finns flera aspekter på avfall och processerna för att hantera detta, bland annat ansvarsfull cirkularitet och att vi själva i Sverige bör hantera vårt avfall. Sverige är bäst i EU på effektiv energiåtervinning av avfall. Incitament behövs för att öka förbränningen i Sverige, i stället för att genom höjd skatt driva anläggningar mot stängning. Experterna bör lyssnas in.

Det pågår en utredning om skatten som ska presenteras i februari 2022. Inga skattehöjningar borde göras innan resultatet presenteras. Skatteverket har redan tidigare utrett skatten, men regeringen tog inte fasta på det som myndigheten kom fram till. 

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att ta fasta på Skatteverkets tidigare utredning samt experternas synpunkter på avfallsförbränningsskatten och verka för incitament för nyinvesteringar i avfallsförbränning, vid sidan av kommande resultat av den utredning som pågår?