Fråga 2021/22:309 Åldersgränsen för hälsoundersökning med mammografi

av Barbro Westerholm (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den studie som låg som grund till att svenska kvinnor i dag inom åldersspannet 40–74 erbjuds hälsoundersökning med mammografi omfattade inte just den gruppen kvinnor för att bröstcancer slutar att uppträda bland kvinnor över 74 år. Av och till inkommer rapporter om att det finns kvinnor som trott att de varit på säkra sidan av att inte drabbas av bröstcancer efter fyllda 75 men som tyvärr drabbats upp i 80-årsåldern.

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) lyfte frågan om en höjning av åldersgränsen för mammografi för ett antal år sedan. Smer ansåg att det borde gå att extrapolera värdet av den aktuella hälsoundersökningen med mammografi till att gälla också kvinnor som är 75-plus. Dessvärre föranledde det ingen åtgärd.

I dag tycks ingen ändring vara på väg, trots att antalet bröstcancerfall bland kvinnor i åldersgruppen 75–85-plus ökat sedan år 2000 från 1 535 fall till 2 375 fall år 2019. Även om andelen årsrika 75-plus ökat under denna tidsperiod borde ökningen av antalet bröstcancerfall inom åldersgruppen 75–85-plus sända en signal om att bröstcancer kan uppkomma även hos personer över 74 år. Av den anledningen borde nuvarande åldersgräns för mammografi utvärderas i syfte att säkerställa en tidig upptäckt av bröstcancerfall även för kvinnor över 74 år, eftersom det kan bidra till mer framgångsrik behandling. 

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är mot bakgrund av ovanstående:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att tidig upptäckt av bröstcancer genom mammografi också ska kunna erbjudas årsrika kvinnor som passerat sin 75-årsdag?