Fråga 2021/22:302 Bilden av Sverige i Tyskland

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Tyskland är en viktig handelspartner för Sverige, och tyskarnas bild av Sverige kan i många fall vara avgörande när de bestämmer vilka länder de vill turista i och vilka företag de vill göra affärer med.

Det svenska gängvåldet uppmärksammas i Tysklands största tidning Bild. TV4-nyheterna rapporterar att Bild bland annat skriver att Sverige är Europas farligaste land och att tidningen hänvisar till en Brårapport från tidigare i år. Rapporten handlar om antalet människor som dör i skjutvapenvåld, och där går utvecklingen i Sverige och Europa åt helt olika håll. Nästan tre gånger så många invånare i Sverige dör av skjutningar än i resten av EU.

Tittar man på särskilda åldersgrupper är skillnaden ännu större jämfört med snittet i EU. Bland 20–29-åringar dör 18 personer per 1 miljon invånare i skjutningar i Sverige. Näst högst tal har Nederländerna med 6 döda per 1 miljon invånare.

Jag vill ställa följande fråga till statsrådet Anna Hallberg:

På vilket sätt kommer statsrådet och regeringen att agera för att det kraftigt ökade gängvåldet i Sverige inte ska skada svenska företags möjligheter att göra affärer i Tyskland?