Fråga 2021/22:301 Häktning i avvaktan på avtjänande av fängelsestraff

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Dömda brottslingar i Gästrikland kan vara ute i frihet i flera månader innan de börjar avtjäna sitt fängelsestraff. Det visar en granskning som medier i Gävleborg har gjort, och samma signaler har kommit från rättsvårdande myndigheter.

En av dessa brottslingar är en 28-årig dubbelrånare som dömdes till två år och sex månaders fängelse men som under de tio månader det tog innan han hamnade bakom lås och bom begick nya brott – gång på gång. Medier i Gävleborg har granskat 227 påbörjade fängelsestraff där personen har dömts till fängelse i Gävle tingsrätt och hovrätten från den 1 januari 2019 till början av juli 2021. Arbetarbladets granskning visar att bara var sjätte dömd börjar avtjäna sitt straff inom två månader. Nästan hälften av alla dömda är på fri fot fyra månader efter att domen har fallit. Var tionde väntar i åtta månader eller mer. Det gäller även grova brottslingar. En våldtäktsman gick ute i över tre och en halv månad och en mordbrännare i åtta månader. För en man som dömdes för grov misshandel och rån tog det nio månader att hamna bakom lås och bom.

Det är naturligtvis helt otillfredsställande för allmänheten men även för polisen och de rättsvårdande myndigheterna, som har uppmärksammat den här situationen. När den dömde är ute på fri fot i avvaktan på fängelsestraffet är det inte ovanligt att personen fortsätter att begå brott – ofta utan några större påföljder alls.

Jag vill ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta så att personer som begår allvarliga brott häktas i avvaktan på avtjänande av sitt fängelsestraff?