Fråga 2021/22:300 Skatteverkets handläggningstider

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Svenskar i världen och medier har uppmärksammat de långa handläggningstiderna för att återvända till Sverige. En upprörd kvinna skriver i sociala medier:

”Jag är född i Sverige. Jag har vuxit upp och levt större delen av mitt liv här. Betalat skatt här. Mina föräldrar, och deras föräldrar, har fötts och levt sina liv i Sverige. För 6 år sedan flyttade jag till Australien för att doktorera. Att flytta tillbaka till Sverige har visat sig vara betydligt svårare än att lämna. Det räckte med en ifylld blankett inskickad till skatteverket för att inte längre finnas i det svenska systemet. Jag började jobba heltid för den svenska staten igen i april och ganska snart fick jag en tillsvidareanställning. Sedan dess har jag betalat en skottkärra med skatt till Sverige varje månad. Jag finns trots det fortfarande inte i det svenska systemet. När någon söker på mitt personnummer är det tomt. De frågar ofta försynt om jag har skyddad identitet. Jag kan fortfarande inte ha ett mobilabonnemang i mitt namn, utan min mobil står i mammas namn. Jag kan inte göra rotavdrag för elektrikern som jag anlitade för ett mindre jobb. Jag undrar samtidigt hur mycket av mina skattepengar som går åt till att finansiera andras rotavdrag. Jag opererades för snart ett år sedan i Australien och har fortfarande inte gjort uppföljningsundersökningen för att kontrollera att inga cellförändringar har kommit tillbaka. Det besöket skulle kosta flera tusen kronor. Jag var runt den tiden upptagen med att göra lungröntgen och diverse undersökningar för min long-covid, och betalade för det som en utomeuropeisk medborgare i Portugal. Samtidigt sitter jag här och undrar hur mycket av mina skattepengar som används till att finansiera vårt sjukvårdsystem. Jag har spenderat otaliga timmar i telefonsamtal och argumenterat med diverse företag för att exempelvis kunna ha ett elavtal och internet hemma. Allt tack vare de absurda regler och väntetider hos skatteverket för att kunna folkbokföras i Sverige igen. Jag vet fortfarande inte hur mycket längre jag måste vänta och hur många fler skottkärror med skatt jag hinner betala innan jag har rätt till vård på samma villkor som andra svenska medborgare. Kanske hinner jag flytta härifrån innan dess. Jag gillar inte det Sverige jag har kommit tillbaka till.

Missförstå mig rätt. Jag betalar gärna mycket i skatt. Sverige har (hade?) ett fantastiskt välfärdssystem som naivt tas för givet av svenskarna. Jag är privilegierad. Jag pratar svenska, har ett nätverk här och en lön över medelinkomsten. Jag vet hur byråkratin fungerar och kan navigera genom dess snåriga regelverk. Jag har förutsättningarna. Trots det sitter jag här utan tillgång till vård till ett rimligt pris och utan att existera i det svenska systemet. Trots min skottkärra med skatt varje månad.”

Jag vill ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta på kort sikt för att korta Skatteverkets handläggningstider för återvändande svenskar så att inte fler drabbas enligt exemplet ovan?