Fråga 2021/22:3 Nationell försvarsförmåga

av Caroline Nordengrip (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I Riksrevisionens granskning av regeringen och Försvarsmaktens arbete med att stärka arméstridskraftens operativa förmåga inför och under perioden 2016–2020 framgår det att regeringen har satt otydliga och orealistiska mål (RiR 2021:23).

Förutom att försvarsinriktningsbeslutet 2015 bedöms ha varit underfinansierat har regeringens målsättning fokuserat på att utveckla förmågan hos bataljoner och kompanier i stället för brigader. Detta trots att brigaden är en av de mer effektiva organisationsformerna för en armé i strid.

Regeringens otydlighet i målsättning medförde ett stort tolkningsutrymme för Försvarsmakten. Det innebar att regeringens beställning av två brigader initialt inte uppfattades. Under inriktningsperioden 2016–2020 påpekade även Försvarsmakten att de inte hade tillräckligt med resurser för att kunna genomföra de uppgifter som hade tilldelats dem. Detta framgår av perioden 2015–2020, där Försvarsmakten i samtliga budgetunderlag signalerat behovet av mer resurser.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att tydliggöra målsättningen för Försvarsmakten i framtiden och säkerställa de resurser som behövs?