Fråga 2021/22:298 Migrationsverkets beslutsstopp

av Tony Haddou (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 16 juli 2021 beslutade Migrationsverket om verkställighetsstopp för utvisningar till Afghanistan. Den 23 juli införde myndigheten ett beslutsstopp för asylärenden rörande afghanska medborgare. Stoppet motiverades utifrån den osäkra utvecklingen i landet. Beslutsstoppet har kritiserats av flera jurister och asylrättsorganisationer för att det saknar rättslig grund, berövar flyktingar deras rättigheter och skapar en ohållbar och inhuman situation då människor försätts i limbo på obestämd tid.

Lagen om mottagande av asylsökande, LMA, ändrades 2016. Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade emot förändringen som innebar att de flesta med utvisningsbeslut inte längre har rätt till ekonomiskt stöd eller boende. Migrationsverkets beslutsstopp innebär därmed att asylsökande hamnar i limbo utan tillstånd att arbeta, utan rätt till ekonomiskt stöd eller annan försörjning.

Enligt förvaltningslagen ska ett ärende avgöras så snabbt och enkelt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts. Asylärenden är komplicerade. De kräver en framåtsyftande bedömning, som till sin natur är svår att göra. Migrationsverket har länge kritiserats för brister i sin framåtsyftande säkerhetsbedömning, en kritik som genom den senaste tidens utveckling visat sig riktig. Många avslagna asylansökningar de senaste åren hade med största sannolikhet beviljats om Migrationsverkets säkerhetsbedömning hållit högre nivå. Så sent som dagen innan Migrationsverket beslutade att tillfälligt stoppa utvisningarna genomfördes en tvångsdeportation till Afghanistan.

Det är lätt att tro att Migrationsverket inför ett beslutsstopp när det bedömer att det kommer att behöva bevilja asyl i mycket större utsträckning än tidigare.

Migrationsverket har bemött kritiken med att hänvisa till att Norge och Finland infört liknande stopp och att beslutet får stöd av UNHCR. Inga av dessa aktörer lyder dock under den svenska förvaltningslagen. UNHCR:s rekommendation är över två månader gammal och fokuserar på att stoppa utvisningarna.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Tänker ministern ta några generella initiativ med anledning av det som har framförts om Migrationsverkets beslutsstopp rörande afghanska medborgare?