Fråga 2021/22:293 Samhällspåverkan till följd av våld i nära relationer

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Våld i nära relationer är ett växande samhällsproblem. Förutom enormt lidande för den som utsätts och dennes närstående är också påverkan på samhället relativt stor. Det finns alltså flera parametrar som vittnar om att samhället måste ta krafttag för att minska våldet i nära relationer.

Förutom den som personligen utsätts för våld i en nära relation finns det påverkan på omkringliggande faktorer, till exempel konsekvenser för övriga närstående, exempelvis barn. Behov av ny bostad, skydd och vårdinsatser för den enskilde och dennes barn kan behövas. Barnens skolgång och sociala nätverk kan i processen påverkas negativt.

Att beräkna samhällskostnader för könsrelaterat våld är förknippat med flera svårigheter och begränsningar. Det finns därmed få samhällsekonomiska analyser av kostnader för våld i nära relationer. Den mest genomgripande samhällsekonomiska analysen genomfördes av Socialstyrelsen 2006. Analysen uppskattade att samhällskostnaderna för våld mot kvinnor i nära relationer uppgår ungefärligen till mellan 2,7–3,3 miljarder kronor per år i 2006 års penningvärde. Där finns dock inte våld mot män i nära relationer inräknat.

Våld mot män i nära relationer behöver belysas likaväl som våld i samkönade relationer. Våld i nära relationer benämns ofta i samma andetag som mäns våld mot kvinnor. För att komma tillrätta med den allvarliga problematiken behöver dock samtliga delar belysas i ett helhetsgrepp där exempelvis statistik berör alla utsatta för våld i nära relationer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Avser statsrådet att presentera statistik som också berör samhällspåverkan till följd av det våld som sker i nära relationer?