Fråga 2021/22:284 Arbetsmarknadspolitiska insatser för personer med funktionsnedsättning

av Roger Haddad (L)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Den 25 oktober lämnade Arbetsförmedlingen sin utgiftsprognos till regeringen. Det står nu klart att Arbetsförmedlingen, trots hög arbetslöshet och ett skriande behov av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, kommer att återlämna drygt 10 miljarder kronor till statskassan under 2021.

Att insatser uteblir i en tid då antalet långtidsarbetslösa länge legat nära rekordhöga 190 000 är allvarligt. Behovet av kraftfulla åtgärder är påtagligt – och risken för att allt fler människor fastnar i arbetslöshet och utanförskap är stor.

Det är visserligen glädjande att Arbetsmarknadsministern tisdagen den 26 oktober meddelade att en del av de återförda medlen – pengar tidigare avsedda för a-kassa – omfördelas till aktivitetsstöd för fler arbetslösa. Men beslutet är i sammanhanget att betraktas som kosmetiskt snarare än en lösning på grunden till problemet. Arbetsförmedlingen har flera gånger påtalat behovet av en större flexibilitet mellan anslagsposterna så att medel som annars riskerar att bli outnyttjade kan överföras till den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Med en möjlighet att i större utsträckning överföra medel mellan posterna skulle fler arbetslösa kunna ta del av program och insatser, i stället för att anslagna medel fastnar och inte kan användas.

En betydande andel av medlen återlämnas till följd av lägre kostnader för arbetsmarknadspolitiska insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Utgifterna beräknas till drygt 12 miljarder kronor 2021, vilket är 170 miljoner kronor lägre än i föregående utgiftsprognos och medför ett sparande på 1 143 miljoner kronor. Den stora besparingen på lönebidragsanställningar för funktionsnedsatta är allvarlig i ljuset av att detta är en grupp vars ställning på arbetsmarknaden påverkats särskilt negativt av det osäkra ekonomiska läget i sviterna av pandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Kommer ministern och regeringen att vidta några åtgärder, och i så fall vilka, för att öka flexibiliteten mellan anslagsposterna i Arbetsförmedlingens anslag och för att skapa en större träffsäkerhet för myndighetens utnyttjande av anslagna medel för arbetsmarknadspolitiska insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga?