Fråga 2021/22:283 Specialinriktade program i gymnasieskolan

av Roger Haddad (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Vid ett besök nyligen på en av våra bästa fristående gymnasieskolor i Västerås, som under lång tid visat på hög kvalitet och ett ökat söktryck, uppmärksammades jag på problemet att det råder sämre flexibilitet att erbjuda olika inriktningar inom ramen för ett specialutformat program. Den kommunala skola som har motsvarande program kan enligt uppgift däremot erbjuda alla inriktningar.

Även när det gäller möjligheten för skolan att hänga med i den tekniska utvecklingen och erbjuda en utbildning som är relevant och har aktualitet utifrån den senaste forskningen, exempelvis inom artificiell intelligens, är det uppenbart att dagens ramverk inte erbjuder dessa möjligheter för skolans huvudmän. Det kan exempelvis gälla att ändra vissa moment inom ämnesplanerna.

Samtidigt vill vi gärna att fler elever, både killar och tjejer, söker tekniska utbildningar. Det är viktigt för att skapa fler möjligheter inom utbildningen och öka jämställdheten men också för att säkra framtidens kompetensförsörjning och locka fler sökande. Dagens regelverk för hur Skolinspektionen dömer av ansökningar kring specialutformade program, och att Skolverket när det gäller ämnesplanerna inte hinner uppdatera och anpassa innehållet till den tekniska utvecklingen inom dessa program, riskerar att försämra utbildningens kvalitet och leda till att eleverna inte är riktigt förberedda inom det område som de sedan vill arbeta inom.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att det ska bli lättare att erbjuda fler inriktningar inom specialutformade program och för att Skolverkets arbete med ämnesplanerna bättre håller aktualitet?