Fråga 2021/22:280 Begränsning av familjekretsen

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 26 oktober presenterade Europaparlamentets huvudförhandlare Tomas Tobé sina utgångspunkter för en ny asyl- och migrationshanteringsförordning. Syftet med förhandlingarna är att ta fram lagstiftning som ska ersätta Dublinförordningen och utgöra ramarna för EU:s migrationspolitik. Huvudförhandlaren pekar på några punkter som särskilt viktiga inför förhandlingarna, inte minst för Sveriges del.

En av punkterna som huvudförhandlaren pekar på handlar om en begränsning av familjekretsen. EU-kommissionen föreslog en utökad familjedefinition för återförening, som också ska omfatta syskon. EU-kommissionens förslag innehåller ingen begränsning i ålder, vilket kan få långtgående konsekvenser. Det skulle till exempel kunna innebära att personer som med god marginal kan anses vara vuxna per automatik skulle kunna få sina äldre syskon till Sverige eftersom de anses ingå i samma familjekrets. Det är naturligtvis orimligt, och familjekretsen bör kraftigt begränsas till att endast omfatta underåriga sökanden, främst barn.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för att familjekretsen ska begränsas till att omfatta underåriga, främst barn, inom ramen för EU:s kommande asyl- och migrationshanteringsförordning?