Fråga 2021/22:277 Skurubron

av Maria Stockhaus (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

År 2009 tecknade staten (dåvarande Vägverket) ett avtal med Nacka kommun om att en ny Skurubro skulle byggas på väg 222 och till två tredjedelar finansieras med broavgifter. Nacka kommun gick med på broavgifterna eftersom det gjorde det möjligt att bygga bron inom rimlig tid. Några statliga pengar för att bygga en ny Skurubro fanns dessförinnan inte med i vare sig nationella eller regionala infrastrukturplaner. Bron skulle börja byggas år 2014 och vara klar år 2017.

Brobygget kom dock inte igång förrän i december år 2019, det vill säga fem år för sent.

Kostnaden för att bygga den nya bron är uppskattad till 1 miljard kronor, varav avgifterna alltså ska finansiera 667 miljoner kronor. Nu har det framkommit att Trafikverket planerar att ta ut 1,2 miljarder kronor i avgifter. Den överskjutande summan sägs behövas för att administrera avgiftsuttaget. I klartext innebär det att halva avgiften kommer att gå till att ta ut själva avgiften och inte till att bygga bron.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att den kostnad som tas ut i avgifter inte blir dubbelt så hög som i avtalet och att halva avgiften för nya Skurubron går till att administrera avgiftsuttaget, så som det var tänkt från början?