Fråga 2021/22:276 Israels terrorstämpling av palestinska organisationer

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sex palestinska människorättsorganisationer har terrorstämplats av Israel. Det innebär att organisationerna blir olagliga, men även att det kan vara olagligt att ge offentligt stöd till dem. Israels försvarsminister Benny Gantz menar att dessa grupper i hemlighet styrs av PFLP, som är terrorstämplad av USA och EU.

Organisationerna är al-Haq, rättighetsgruppen Addameer, kvinnoorganisationen Union of Palestinian Women's Committees, barnrättsorganisationen Defence of Children International, lantbruksorganisationen Union of Agricultural Work Committees och Bisan Center. Flera av organisationerna arbetar med att dokumentera både israeliska och palestinska övergrepp mot mänskliga rättigheter. Sverige ger dessutom ekonomiskt stöd till både al-Haq och Defence of Children International.

FN och människorättsorganisationer världen över, inklusive i Israel, har fördömt terrorstämplingen som en attack mot det palestinska civilsamhället. Den palestinska myndigheten uttalade att beslutet var en strategisk attack mot det palestinska civilsamhället och det palestinska folkets rätt att motsätta sig Israels ockupation.

Beslutet att terrorstämpla organisationerna innebär också att Israel kan genomföra räder mot dem, frysa deras tillgångar och gripa deras personal, vilket al-Haqs generaldirektör Shawan Jabarin menar inte kommer att stoppa tron på att ockupationen ska ta ansvar för sina brott.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern att agera för att Israel ska återkalla terrorstämplingen av de sex palestinska människorättsorganisationerna?